Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;


thyreoeidisΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ:
Υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής παράγει πολύ λίγες ή καθόλου ορμόνες, δηλαδή ότι υπολειτουργεί. Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς. Συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό με υποθυρεοειδισμό.
ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ;



  1. Κόπωση, χαμηλή ενέργεια

  2. Θλίψη, δυσκολία στη μνήμη

  3. Αίσθημα κρύου

  4. Κατακράτηση υγρών στα άκρα και το πρόσωπο

  5. Δυσκολία στη απώλεια βάρους ή μικρή αύξηση βάρους (2-4 κιλά)

  6. ξηρό δέρμα, μαλλιά

  7. Δυσκοιλιότητα

  8. Διαταραχή στην περίοδο και υπογονιμότητα

  9. Βραχνάδα στη φωνή

  10. Πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις, κράμπες

  11. Αυξημένη χοληστερίνη
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε άλλα αίτια. Για να βεβαιωθεί κανείς ότι έχει υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ;
Η πιο συχνή αιτία υπολειτουργίας του θυρεοειδούς παγκοσμίως και, κυρίως στις αναπτυσσόμενες  χώρες, είναι η έλλειψη ιωδίου. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η πιο συχνή αιτία στους ενήλικες είναι η θυρεοειδίτιδα , στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στον θυρεοειδή προσπαθώντας να τον καταστρέψει και, σταδιακά προκαλεί την υπολειτουργία του. Υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκλειθεί από θεραπεία με ραριενεργό ιώδιο ή, βέβαια, σε περίπτωση χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς για κάποιο άλλο λόγο. Αν ο θυρεοειδής του εμβρύου δεν αναπτυχθεί  σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να υπάρχει από την γέννηση (κρετινισμός). Μια σπάνια αιτία υπολειτουργίας του θυρεοειδούς είναι δυσλειτουργία της υπόφυσης.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ;
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι εύκολη, με μια απλή εξέταση αίματος. Αν η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη(TSH)  είναι ανεβασμένη πάνω από το φυσιολογικό και η θυροξίνη είναι χαμηλή, τότε έχετε υποθυρεοειδισμό. Στα αρχικά στάδια του υποθυρεοειδισμού μπορεί να έχουμε ανεβασμένη (TSH) αλλά φυσιολογικές τιμές στις ορμόνες του θυρεοειδούς, Τ3 και Τ4. Ο ιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει και εξετάσεις για τα αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς για να καθορίσει την πιθανή αιτία του υποθυρεοειδισμού.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ;
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού βασίζεται στο να πάρει ο ασθενής τις ορμόνες που δεν μπορεί να φτιάξει. Το φάρμακο  που πρέπει να δίνεται είναι κάποια συνθετική θυροξίνη (Τ4), η οποιά είναι ίδια με την ορμόνη που παράγει ο θυρεοειδής. Μια συχνή απορία που προβληματίζει τα ατόμα που μαθαίνουν ότι ο θυρεοειδής τους υπολειτουργεί είναι αν ο θυρεοειδής τους μπορεί να ξαναλειτουργήσει ή αν θα χρειάζεται να πέρνουν χάπι «για πάντα». Αν η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι σωστή, συνήθως είναι μόνιμη και η θεραπεία χρόνια.
Όλα τα φάρμακα που περιέχουν θυροξίνη δεν είναι ίδια και θα πρέπει, αν είναι δυνατό, να μην αλλάζουμε τον τύπο του φαρμάκου χωρίς λόγο και χωρίς την συμβουλή ενδοκρινολόγου. Αν για κάποιο λόγο το φάρμακο αλλάξει, πρέπει να γίνουν νέες εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι  η δόση της θυροξίνης είναι σωστή. Αυτό το βλέπουμε με την παρακολούθηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Σε κάθε ηλικία και κατάσταση ή σε περιπτώσεις κάποιας νόσου η δόση της θυροξίνης πρέπει να τροποποιείται γιατί οι ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν.
Αν βρίσκεστε σε θεραπεία με θυροξίνη, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα των ορμονών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Μεγάλες δόσεις θυροξίνης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση) και προβλήματα με την καρδιά, όπως αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιώς σε μεγάλες ηλικίες. Συζητήστε με τον ιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα των ορμονών, αν βρίσκεστε σε θεραπεία για  υποθυρεοειδισμό.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ή ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;
Ο υποθυροειδισμός είναι μια χρόνια νόσος που χρειάζεται θεραπεία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν έχετε κάποια συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με παθήσεις του θυρεοειδούς, αν είσαστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση ή αν σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας.
Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κατανήσετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και, σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, θα αποφασίσουμε την κατάλληλη θεραπεία,
τα επίπεδα-στόχο ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιστορικό σας και
τη συχνότητα παρακολούθησης που χρειάζεστε και
την πιθανή ανάγκη για συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις