Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα


autismos
Ο αυτισμός επηρεάζει διαφορετικά τον αρσενικό και τον θηλυκό εγκέφαλο. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τον Αυτισμό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Brain». Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τη μαγνητική τομογραφία προκειμένου να εξετάσουν το πώς ο αυτισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα μελέτησαν 120 άνδρες και γυναίκες, οι μισοί εκ των οποίων εμφάνιζαν αυτισμό.

Συνέκριναν τις τομογραφίες μεταξύ ανδρών με ή χωρίς αυτισμό και γυναικών με ή χωρίς αυτισμό. Ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών με αυτισμό μοιάζει περισσότερο με εκείνον των υγιών ανδρών σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των υγιών γυναικών.Δεν εντοπίστηκε όμως αντίστοιχο μοτίβο στον εγκέφαλο των ανδρών με αυτισμό  – ο εγκέφαλός τους δεν εμφάνιζε κάποια «ακραία» ανδρικά χαρακτηριστικά.

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Ο δρ Μενγκ-Τσουάν Λάι που συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι «τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον αυτισμό αφορούν κυρίως τους άνδρες. Η νέα μελέτη δείχνει πως η επίδραση του αυτισμού εκφράζεται στον εγκέφαλο ανάλογα με το φύλο. Ετσι δεν πρέπει τυφλά να καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ό,τι ισχύει για τους άνδρες αφορά και τις γυναίκες με αυτισμό».
Σύμφωνα με τον ερευνητή τα καινούργια ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη διεξαγωγής αναλυτικών μελετών στα δύο φύλα προκειμένου να εντοπιστούν ομοιότητες και διαφορές σε ό,τι αφορά το πώς ο αυτισμός «εκδηλώνεται» στον εγκέφαλό τους. «Είναι επίσης άκρως σημαντικό να γίνει περισσότερη έρευνα και να δοθεί προσοχή συγκεκριμένα στα κορίτσια που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού» είπε ο δρ Λάι.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Κάρολ Πόβι, διευθύντρια του Κέντρου για τον Αυτισμό της Εθνικής Εταιρείας για τον Αυτισμό στη Βρετανία σημείωσε πως «τα κορίτσια είναι συνήθως πιο προσαρμοστικά από τα αγόρια και μπορούν να αναπτύξουν συμπεριφορές που συχνά καλύπτουν το πιθανό πρόβλημα του αυτισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι εμφανίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν δευτερεύοντα προβλήματα όπως το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη. Αποδεικνύεται λοιπόν πως πρέπει να φωτίσουμε και τον γυναικείο αυτισμό ώστε να παράσχουμε την κατάλληλη βοήθεια και στα κορίτσια και τις γυναίκες με τη διαταραχή».
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις