Νέες τιμές στα φάρμακα από Δευτέρα


Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Γενική ανακοστολόγηση στα πρωτότυπα με πατέντα φάρμακα, κοστολόγηση γενοσήμων και έγκριση 100 νέων πρωτοτύπων φαρμάκων, ολοκλήρωσε σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, ύστερα από τρεις μαραθώνιες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Για την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη εξαιτίας σειράς αμφισβητήσεων που έθεσαν υπηρεσιακοί παράγοντες σχετικά με την ορθότητα των τιμών που παρατέθηκαν στο σχέδιο του δελτίου τιμών που ήταν υπό συζήτηση.

Τελικά, το σχετικό δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται να αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου θα περιλαμβάνει: 
  • 746 νέα γενόσημα φάρμακα που παίρνουν για πρώτη φορά τιμή, μειωμένη στο 75% της τιμής του πρωτοτύπου τους, 
  • ανακοστολόγηση περίπου 840 πρωτοτύπων φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας, καθώς και 
  • τιμές 100 νέα πρωτότυπα φάρμακα που για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά..
Κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής έγινε συζήτηση για περίπου 300 ιδιοσκευάσματα των οποίων οι παρασκευάστριες εταιρίες ζητούσαν διόρθωση τιμής σε αποκατάσταση λαθών από προηγούμενα δελτία τιμών και για τα οποία προκύπτουν αυξήσεις από 0,07% ως 115,32% και μειώσεις μέχρι 31,26%.
Το νέο δελτίο τιμών που θα ισχύσει άμεσα, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αν και καθώς μπαίνουν νέα φάρμακα στην αγορά δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της εξοικονόμησης αυτής, άμεσα.
Κατά τη συζήτηση, αποφασίσθηκε οι ανακοστολογήσεις και οι κοστολογήσεις γενοσήμων να ισχύσουν άμεσα – χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπάρξει διάστημα εξάντλησης των αποθεμάτων για φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο να ισχύσουν οι τιμές για τα 100 καινοτόμα σκευάσματα.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις