Η κοκαΐνη αλλάζει γρήγορα τον εγκέφαλο

Η κοκαΐνη αλλάζει γρήγορα τον εγκέφαλοΠειράματα σε ζώα που, αναφέρονται στο περιοδικό 'Nature Neuroscience', έδειξαν ότι άρχισαν να αναπτύσσονται λίγο μετά τη λήψη του φαρμάκου νέες δομές που συνδέονται με τη μάθηση και τη μνήμη.
Οι ποντικοί με τις περισσότερες αλλαγές στον εγκέφαλο έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για την κοκαΐνη.

Ειδικοί την περιέγραψαν ως ‘μαθησιακή εξάρτηση του εγκεφάλου.’
Η ερευνητική ομάδα του UniversityofCalifornia, στο Berkeleyκαι του UCSanFranciscoερεύνησε για δενδριτικές ακάνθους, που εμπλέκονται στο σχηματισμό μνήμης.
Το μέρος ή το περιβάλλον στο οποίολαμβάνονται τα ναρκωτικά παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση.
Στα πειράματα, οι ποντικοί είχαν τη δυνατότητα να εξερευνούν ελεύθερα δυο πολύ διαφορετικούς θαλάμους-ο καθένας με διαφορετική οσμή και ύφασμα επιφάνειας.
Όταν επέλεξαν κάποιον αγαπημένο, οι ερευνητές τους ενέχυσαν κοκαΐνη στον άλλο θάλαμο.
Ένα είδος μικροσκοπίου laserχρησιμοποιήθηκε για να κοιτάξουν οι ερευνητές στον εγκέφαλο των ζωντανών ποντικών και να αναζητήσουν δενδριτικές ακάνθους. Περισσότερες άκανθες παρήχθησαν όταν ενέχυσαν κοκαΐνη στους ποντικούς, σε σύγκριση με νερό, υποδεικνύοντας ότι δημιουργήθηκαν νέες μνήμες γύρω από τη χρήση ουσιών.
Η διαφορά μπορούσε να εντοπιστεί 2 ώρες μετά την πρώτη δόση.
Η ερευνήτρια, LindaWilbrecht, του UCBerkeley, δήλωσε ότι οι εικόνες παρέχουν σαφή ένδειξη ότι η κοκαΐνη φέρνει γρήγορη αλλαγή στις νέες ακάνθους και όσο πιο πολλές ακάνθους κερδίζουν οι ποντικοί τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έμαθαν σχετικά με την ουσία.
Αυτό μας δίνει πιθανό μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο η χρήση ουσιών πυροδοτεί περαιτέρω συμπεριφορά αναζήτησης ουσιών.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν πώς στοιχεία σχετιζόμενα με τις ουσίες ελέγχουν τη λήψη αποφάσεων σε χρήστη.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις