Διατροφή για γυναίκες με σωματότυπο ‘μήλο’

Διατροφή για γυναίκες με σωματότυπο ‘μήλο’Το σχήμα του σώματός μας εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, αλλά επηρεάζεται κι από ορμονολογικούς. Στις γυναίκες με σωματότυπο μήλο, το λίπος είναι αποθηκευμένο στην περιοχή της κοιλιάς.
Οι γυναίκες και γενικότερα οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιακή περιοχή παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων.
Το σπλαχνικό λίπος έχει την ιδιότητα να εκκρίνει διάφορες φλεγμονώδεις ουσίες, που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Τα άτομα με το συγκεκριμένο σωματότυπο θα ήταν καλό να ακολουθήσουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και να επικεντρωθούν στα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • Κάνετε πολλά και μικρά γεύματα, ούτως ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας να μπορούν να διατηρηθούν σταθερά, αλλά και για να προλάβετε το αίσθημα της πείνας, η οποία είναι κακός σύμβουλος.
  • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και προτιμήστε προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης.
  • Καταναλώστε 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι ημερησίως. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που κατανάλωναν πράσινο τσάι και ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή είχαν μεγαλύτερη απώλεια πόντων από την περιοχή της μέσης.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί (καρύδια). Τα ω-3 έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση και συνάμα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Καταναλώστε 2-3 μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, καθώς μελέτες δείχνουν ότι γυναίκες που ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα διατροφής και κατανάλωναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών έχασαν περισσότερο βάρος και μάλιστα περισσότερο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Μην κάνετε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Οι άνδρες μπορούν να καταναλώνουν μέχρι 2 μερίδες αλκοόλ την ημέρα, ενώ οι γυναίκες 1 μερίδα.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα, που θα την ακολουθήσουμε και θα χάσουμε μόνο την κοιλιά μας. Πρέπει τα διατροφικά σχήματα που υιοθετούμε να χαρακτηρίζονται από ποικιλία και μέτρο και πάντα να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Όσον αφορά τη γυμναστική, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις