Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο αυτοκτονίας
Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πότε κάποιος σχεδιάζει να αυτοκτονήσει-οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να μιλήσουν για αυτό.
Τώρα ερευνητές δηλώνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει νέο όπλο που αποκαλύπτει τις αυτοκτονικές σκέψεις, ένα τεστ αίματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ορισμένων μορίων στο αίμα διέφεραν όταν άνθρωποι με διπολική διαταραχή είχαν αυτοκτονικές σκέψεις και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα στο σώμα αντρών που πρόσφατα είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Ο Dr. AlexanderNiculescuIII, του IndianaUniversitySchoolofMedicineδήλωσε ότι ανακάλυψε ορισμένους βιοδείκτες στο αίμα, ορισμένες αλλαγές σε μόρια του αίματος που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας και στη συνέχεια τις επαλήθευσαν με όσους αυτοκτόνησαν.
Ο Niculescuμίλησε με 42 άντρες με διπολική διαταραχή που αντιμετωπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Indiana. 9 από τους άντρες κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν ή δεν είχαν σκέψεις αυτοκτονίας.
Εξετάζοντας το αίμα των αντρών, οι ερευνητές ανακάλυψαν αριθμό μορίων που φάνηκε να συνδέονται με τις αυτοκτονικές σκέψεις. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα με τα επίπεδα μορίων στο αίμα 9 αντρών που πρόσφατα είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και ταιριάστηκαν όσον αφορά την ηλικία, ενώ μπόρεσαν να περιορίσουν τον αριθμό των μορίων.
Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα των δειγμάτων αίματος με αυτά δυο ομάδων των 42 αντρών με διπολική διαταραχή και 46 με σχιζοφρένεια, για να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα των δεικτών ανταποκρίνονταν σε τάσεις αυτοκτονίας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν 6 μόρια που φάνηκε να σχετίζονται με αυτοκτονικές σκέψεις και πράξεις. Ωστόσο ο Niculescu σημείωσε ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Παραμένει ασαφές γιατί τα συγκεκριμένα μόρια θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην αυτοκτονία, δήλωσε ο ερευνητής αλλά ορισμένα από αυτά εμπλέκονται στη φλεγμονή και το θάνατο των κυττάρων, επομένως μπορεί να οφείλεται στο ότι επηρεάζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπερβολικό στρες με μεγάλο τρόπο.
Ακόμα και με βιοδείκτες, όσο σημαντικοί και να είναι, οι γιατροί θα χρειάζονται ισχυρή αλληλεπίδραση με τους ασθενείς ώστε να παρέμβουν.
Ο ειδικός, Leuchter δήλωσε ότι είναι σύνηθες για ανθρώπους με κάποια από τις πιο συνήθεις σοβαρές ψυχικές νόσους να έχουν τάσεις αυτοκτονίας.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις